23 April 2011

Keluarga. Kau mampu paham ke maksud keluarga?






Family isn't about whose blood you carry, it's about who you love and who loves you - Jackie Chan, 'The Spy Next Door'.


this quotation says it all readers...

alaa memangla..klau da family..harusla sayang menyayangi kannnn...xkn benci membenci spenuh hati pulak ennn?

tapi family tidak jugak hanya terikat kepada darah...
jangan menjadi terlalu tipikal...
kawan juga adalah saudara...
semua manusia bersaudara..

dlam konteks citer ni....budak perempuan tu tinggal dengan mak tiri die...
so die x rasa belong dalam family tu....soo die sedih dan selalu memberontak...
ye la...mesti la dia rasa cam 'eh kau bukan mak aku!jgn nk ckp byk' gtuuu~~~~ (ayt CPM je)

ye la..die x pnggil Jillian(dlm citer ni) sbgai mummy or mom ke ape..die panggil nama je...menunjukkan dia x iktiraf lady tu as mom die..

memang susah nak iktiraf sum1 yg xda kena mngena dgn kita as family...
connection jiwa nye tu takde katenye....
tapi, family bukan soal darah..
kalau orang boleh sayang kita sepenuh hati...
tidak kah anda rasa bersyukur??
x semua orang dapat nikmat disayangi oleh family sendiri ok?
ce lihat kat luar sna..berapa banyak institusi keluarga yang runtuh???
kurangnya kasih sayang menyebabkan mereka memberontak dan jadi tak tentu arah....
dan orang yang tahu menuding jari, hanya akan menghina ketidaksempurnaan mereka...
tapi pernahkah kita pergi dan menghulurkan kasih sayang agar kekosongan jiwa mereka terisi?
jarang sekali!jarang sangat!

family isn't about whose blood you carry...
jangan terlalu bongkak dan bangga menghina orang....

nak tahu erti kekeluargaan?
jangan di tanya kepada org yg meriah family nye...yang ramai adik bradiknye...
sebab manusia ni x reti bersyukur...
klau da ramai adik bradik, die minx pulak kurgkn adik bradik...
hati manusia x pernah puas....x pernah ckup....

macam CPM sniri yang anak tunggal ni, kalau boleh nak adik bradik ramai..baru rasa seronok..
tapi bagus jugak jd org yg serba 'kekurangan' ni, atleast Allah ajar CPM unt menghargai setiap insan yang hadir dalam hidup CPM :)

nak tahu nilai dan erti keluarga?
nilai sebenar keluarga itu...tanyalah kepada yang serba kekurangan...
kalau ditanya kepada mereka, nescaya setiap kawan yg hadir, yang ikhlas berkwn dengannya,dianggapnya seperti keluarga...

apa pentingnya darah keturunan kalau akhirnya nanti berbalah jugak?
apa pentingnya darah keturunan kalau tak mampu jadi hamba Allah yang bersyukur?


my personal point of view, bukan darah keturunan yang menentukan mulia atau tidak seseorang..
yang menentukannya adalah keimanan kita terhadap Allah..
kalau kita beriman, kita akan cuba menjadi hamba yang terbaik untuknya..
dan dengan izinNya, kita akan dimuliakan di akhirat sana...

contoh konteks di malaysia..
dia datang dari keluarga yang berpecah belah..
apa kita nak menilai dia sebagai seorang yang xkn mampu bahagia ke?
just because he came from that environment...x bermakna dia akn jd cm tu...
dengan keimanan yg ada kpd Allah, mengamalkan amar makruf nahi mungkar..
tak mustahil, dia mampu membina keluarga yang lebih baik dari keluarganya sebelum ini!

kadang2, pengalaman menyebabkan seseorang itu lebih berjaya di kemudian hari...
so,jangan dihina orang yang serba kekurangan sebab kadang2..diorg lagi banyak 'harta' dari diri orang yang serba dilengkapi!



ada sesetengah manusia...dengan bangganya menghina orang lain yang serba kekurangan...

contoh ayat novel 'kau tak layak mengaku kami keluarga kau!kau bukan sesiapa untuk kami!'

tettt! jangan amek mudah ye readers...apa yg ada dlm novel..berlaku jerrr di luar sna...

CPM rasa sedih la...kenapa perlu sampai nak hina2 orang? pd pendapat CPM, org gini yang x paham erti keluarga....apa keluarga ni terikat hanya pada darah ke?

takkkk! orang islam semua bersaudara! kita sekeluarga!

maaf CPM kata, org yg berfikiran begitu,mindanya terikat dengan sistem yang membelenggu kita semua...

pernah tak kita terfikir...

dulu masa zaman nabi, xde istilah kau negro,aku cina, aku india...
yang ada hanya MUSLIM! dan ISLAM itu sendiri sebagai tanda pengenalan..
tapi sejak jatuhnya sistem khalifah...kita sudah dibelenggu oleh pemikiran barat yang membeda-bedakan kita mengikut bangsa, dan negara...belum lagi nak cakap membezakan mengikut pangkat dan harta....

dan akibat terikat dan dibelenggu oleh sistem mereka, kita sekarang turut sama membedakan manusia dan menghina mereka yang bukan ada kaitan darah dengan kita...

terlalu muliakah kita untuk menghina manusia lain?
ya, manusia tiada yang sempurna..
kita tak maksum bak kata kawan CPM...
nak marah sangat pun x leh jugak la kan..
sebab orang yang cakap tu pun xde la maksum mana...
buat silap jugak...

tapi CPM sangat terkesan dgn ayat jackie chan dalam movie ni..

Family isn't about whose blood you carry, it's about who you love and who loves you - Jackie Chan, 'The Spy Next Door'.

it's about who you love and who loves you.....
dalam family sendiri pun kadang, ada yang membenci (tapi sgt rare la kot?)

memang untuk diri ini yang tak punya apa-apa...
CPM anggap semua kawan2 yang menyayangi dan disayangi seperti keluarga sendiri...
tambahan di kejauhan ini...
kawan-kawan la pengganti keluarga...
apa-apa jadi, kawan yang terdekat akan mengetahui perkembangan diri sebelum keluarga di Malaysia...

CPM banyak benda nak ckp..tp tkt terslh ckp...

one thing : CPM bersyukur sangat2...sebab sepanjang 21thn lebih hidup  dan bernafas ni, family CPM selalu treat kawan2 CPM dengan baik dan menghormati kawan2 CPM...


p/s: darah semua merah...takde darah kuning ke hijau ke biru ke en...yang penting hati dan keimanan kita kepada Allah...kalau kita beriman, kita tak kan menghina orang lain....

dan dendam pastinya memusnahkan manusia...belajar untuk memaafi semua orang.... ;)
peringatan uuntuk diri sndiri jugakkk.....





1 comment:

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.bw here^^ nice blog :)
Feel free to visit me @ frommetoyou~
Ada entri baru :)

Tinggalkan Jejak di sini