20 December 2010

Kontrak Sosial

hye readers...
sorry lama btol cik pelangi bercuti...busy kan~cuti2 ni banyak betull kenduri kawen...
sampai tak larat la nak makan...
asek pegi kenduri orangg je..kadang2 terBERANGAN la jugak..bila la pulak kenduri cik pelangi...
hahahaha

okey hanya angan2..

anyway...kali ni cik pelangi nak follow up dgn previous entry cik Pelangi....
ingat x? alaa~
pasal remaja dan politik....
hmmmm

well readers....
its ok kot klau korang x berminat dgn politik...
cik pelangi pun x baper berminat sebenarnya...
tak suka tgk diorg bergaduh dlm parlimen cam bergadoh kat pasar malamm je kan...
bwad maluu je orang tua bergaduh smpai cam tu...
mcm la x leh cakap elok2 msa bersidang kann??

TAPIII...
tak minat macam mana pun..kena amek taw jugak....

haa ni kat sini cik pelangi nak cerita sket pasal perlembagaan yang perlu jugak kita sebagai rakyat Malaysia perlu tahu...




ni cik Pelangi dapat input dari kursus2 yang cik Pelangi pergi la...plus pembacaan dr buku perlembagaan tu sniri...
Isk penink taw bca buku perlembagaan tu...bahasa mmg KLASIKK habisss....mcm zaman2 dulu la...
ye laaa..mana x nye kan...buku tu ditulis masa suruhanjaya reid dlu ni... (kalau x silap)

ok back to the topic...

benda apa yang penting unt kita sebagai rakyat malaysia untuk tahu serba sedikit?
haaa ni dia!!

mind map oleh : cik pelangi sndiri.. XD


soo kita perlu tahu 5 perkara ni...
kenapa?
kalau kita tahu 5 perkara ni...orang tak leh nak perbodohkan kita...
orang xleh nak mempolitikkan benda yang da memang termaktub dalam perlembagaan...
*eh kalau diorg nak mempolitikkan juga,sapa la kita nak halangkan*
tapiii kita xde la tergolong dalam golongan yang terpedaya...
tak gitu??

haa
u can click here to further read the details...

1. Per 3 : Islam agama Persekutuan
2. Per 152 : Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan
3. Per 152 : Hak istimewa Melayu
4. Per 14 : Warganegara
5. Per 181 : Kedaulatan Raja-raja

(p/s : cik pelangi baru tulis mengenai per 3...the rest of it will be up to ur view later okeh..be patient :) )

Before that...korang kena paham dulu...ape ah kontrak sosial ni kan...

sedikit cerita pasal kontrak sosial ni...
ia takde dokumen bertulis...
kontrak sosial ni terhasil berdasarkan kepekatan antara kaum back in the yesteryears...zaman2 nenek moyang kita dulu ni la....
demi untuk mencapai kemerdekaan dan untuk hidup harmoni dengan pelbagai kaum...maka terhasil lah kontrak sosial ni...
sbb tu bila ada isu-isu yang membangkitkan soal Perkara-perkara di atas...
senang cakap..diorang ni x paham perlembagaan Malaysia lah...
sewenang-wenangnya mempertikaikan soal hak-hak yang telah dipersetujui oleh para pemimpin dulu ni...
kalau korang perasan..isu-isu yang berbangkit sekarang ni...semua berkaitan dgn kontrak sosial kan?

Soal agama? IFC da bangkitkan...
Soal bahasa melayu? pun diorang bangkitkan...
Soal kedaulatan raja-raja punn ada pihak membangkitkan....
korang perasan x?

haaa di sini la pentingnya kita rakyat Malaysia untuk tahu sedikit sebanyak soal perlembagaan negara...
ini bukan nk berpolitik...tapi untuk diri kita sendiri..
supaya kita dapat terus hidup aman damai dan cuba pahamkan orang2 sekeliling kita mengenai isu-isu yang terjadi sekarang ni...

Tetapi...
realiti hidup manusia ni kan....
kita lebih suka mendengar fitnah dari fakta...
Hey readers...
let us make some changes...not towards others...tapi diri kita dahulu...
kita cuba set balik fikiran kita dan ubah sikap kita sendiri dulu...
*termasuk cik pelangi sendiri la....*

2 comments:

sHaH said...

pernah kaji perlembagaan malaysia tak?

ermm.. senang nak ckp, fasal 52 perlembagaan malaysia mengatakan bahawa "menjaga kepentingan orang melayu, bumiputera sabah sarawak dan lain".

my point is golongan tertentu suke nak persoalkan kontrak sosial dan fasal 52 tanpa menyedari sekiranya kontrak sosial dan perlembagaan dibatalkan, mereka pun hilang hak...

g kursus BTN ke??




i learn a few tricks about photoshop.. if ur interested, visit here.. http://innit.nuffnang.com/view/757482/amazing-photoshop-cs3

EL90 said...

Shah : pernah la jugak...tp xde la satu buku...huhuhu

i noticed bout fasal 52 too..we were taught and well explained by the faci bout that...isu yg u sebut tu dalam perkara 153(1) kan?ada sket mention psl kpentingan kaum2 lain jugak...

BTN? sorta~huhuhuhu

thz for da link..i'll spare some time to visit it later :)

if u have sumting to share bout the perlembagaan..plz do.. :)

Tinggalkan Jejak di sini