08 December 2009

Persepsi seksi kah???



Masa cuti ni..
banyak masa aku dihabiskan untuk....
TV dan buku citer... [hihihii]

juz now aku tgk citer

antara garisan....
biasala..
drama melayu...
producer die Isma yusoof yg baru dlepaskn dr pusat serenti tuu...
[OoopPPs]
cop2...org bukan nk kutuk dia laaaa....
[seee korang mesti pk bukan2 en...]
nk taw sinopsis citer die tgk kt sni..
http://www.budiey.com/drama-antara-garisan-di-astro-ria-lakonan-isma-yusoof-nadia-aqilah-bajuri/

ok2..back to the drama just now...
hmmm apa yg best sgt psl drama ANTARA GARISAN kt Astro prima tu??
hmmm BEST WOOO...rugi x tgk!!!

kalau korang yg tak tgk...
mesti tertanya2 en...
antara garisan apa??
garisan gol?garisan lawan??garisan penamat???
ATAUUUU!!!!
garisan dosa pahala???!!
*eyes rolling*

hmm to be critical..
bila tgk citer tu..
org leh relatekn yg die cuba nk sedarkn masyarakat...
nmpk sgt citer tu dia bwad lebih kurang tidak based on his true story..
wallahualam..
story[real life story] dia mayb la xde mngandung2kan anak org n zina2 ni kot..
[Hanya dia dan tuhan sja tahu..kita tak layak nk judge]
tp bleh nmpk yg dia nk ketengahkan unsur2 sifat masyarakat kita zaman sekarang ni... *OooOOopppSSs! x terlepas juga aku dan korang yg membaca okek*

dalam kes isma yusoof tu...aku rsa...mungkin die nk ckp..."okey aku da sedar kesalahan aku, kasi la chance untuk aku buktikan aku da berubah!!"....
hmm malangnya..kita masih dalam mentaliti lama...
x dinafikan..susah sebenarnya nak mengubah mentaliti masyarakat..
xyah cakap masyarakat ah..diri sniri pn lom tntu agi kita leh control untuk tidak jadi bias dan support human equality and rights.... rite????

anyway,

Dalam citer ANTARA GARISAN tuu..die citer pasal sorang ustaz yg 'POYO' nak ubah org..
kononnye dia di garisan syurga dan baik...dan watak Ayu sbgai manusia di garisan neraka or bad side gituu...

[i'm not siding any side okek???]
korang kena tgk sniri ah ...

Bila tgk citer tu kan..
aku tersedar..yang tak baik nak judge2 orang...
apa juga yg dia(pihak di garisan A/B) bwad adalah urusan dia dgn Allah...
kita di garisan normal...bolehhhh nasihat klau pihak di garisan satu lg bwad slh...
tapiiiiii!!!!
Ingat..nasihat dgn hikmah....dalam islam mmg ada menyatakan

Penzina lelaki atau wanita yang telah berkahwin dikenakan hukuman rejam (lempar batu di khalayak ramai) hingga mati. Bagi yang belum berkahwin pula dikenakan hukuman rotan sebanyak 100 rotan.Firman ALLAH S.W.T:"Penzina wanita (belum kahwin) dan penzina lelaki (belum kahwin) kedua-duanya hendaklah dirotan sebanyak 100 kali dan janganlah kamu melahirkan rasa belas kasihan kepada mereka berdua hinggakan kamu tidak sanggup menjalankan hukum ALLAH jika kamu beriman ALLAH dan hari akhirat." - Surah al-Nur: 2.Menurut ''Ubbadah bin al-Somit r.a, Rasulullah s.a.w telah bersabda: "Kamu semua hendaklah mengambil (hukuman zina) daripadaku. Sesungguhnya ALLAH telah menunjuk jalan penyelesaiannya. Penzina yang telah berkahwin hendaklah dirotan sebanyak 100 kali dan direjam hingga mati. Penzina yang belum kahwin hendaklah dirotan sebanyak 100 kali dan dibuang daerah." - Hadis sahih riwayat Ahmad, Muslim, Abu Daud, al-Tirmizi, Ibn Majah. Al-Tirmizi mengklasifikasikan hadis ini sebagai hasan sahih 

agak susah sbnrnya di sini....aq kesian jgak tgk die kena pkul giler2 dlm citer tu...
tapi smua da tertulis....
itu adalah balasan atas dosa yang di lakukan....

sesungguhnya....
ISLAM itu sangat cantik....
tak terkata indahnya..
Agama Islam sangat cantik..


*berdiri di line neutral skejap*

apa juga agama yg ada di dunia ni xde yg menyokong kekerasan..
tiap2 agama mengajar untuk umat manusia berbuat baik dan menerapkan nilai2 murni yg baik kn??
tp manusia ni jee yg kadang2 beball sangat...

*ooPSss!ayat sensitip...ye..ye..x terkecuali sy yg menulis niii..dun wury..sy sedar dri sniri pn byk kekurangan*

ok2 back to psal PUKUL MEMUKUL...

secara jujurnya..aq sgt kesian tgk die kena pkul..sbb aq rsa org cam die still bleh di nasihatkan dan dibentuk lagi...tapi hukum ttp hukum en?
tapi ntahla...kdg2 bnda cam ni klau di real life...mgkn ada undang2 tertentu yang menjadi penanda aras en?
yang FUNNY nye kat sini....
bile ustaz yg bukan maen berjuang Fisabilillah tu laz2 kna tgkp 'basah kering' dgn adik Ayu ; Wida dilakonkan oleh Sh Amani..

one more thing...
Agak menyedihkan bila parents yg berzina, tetapi anaknya yg dihukum...
sepatutnya...
masyarakat da kena sedar smua ni..
yg berdosa tu ibu nya..bapa nya..
hukum jatuh kt penzina kan?
tapi dalam keadaan masyarakat kita yang da nazak skang ni...
janganla hukum anak yg dilahirkan..
macam menggalakkan cycle gejala sosial je bile x cuba slmtkn diorg....
perbuatan menghukum ni la yg dikatakan TIDAK BERHIKMAH dalam berdakwah..
konon nk sekat MAKSIAT..tp diorg x sedar ke PERANG PSIKOLOGI yang diorg maenkn TANPA SEDAR tu da bwad anak kecil tu rsa x percaya kepada KEBAIKAN DI DUNIA dan mungkin lebih truk g?
Drpd siapa benda ni perlu diubah??
hmm cakap je x guna en..
mest la dari diri sniri....

Ye laa...
cakap mmg senang...
Nak laksanakan susah...
Tapi kita perlu ubah persepsi diri sniri secara pelan2..
Pada para bakal guru...
tak mustahil nanti di sekolah nanti...
kita akan TERJUMPA situasi cm ni
therefore, kita kena prepare MENTALLY and PHYSICALLY..
Same goes for me la...


*AKU pun x PAHAM nape tetiba mlm ni nk ckp psal persepsi Masyarakat....*

Nak kata tersedar..
da lama sedar..
Cuma terasa sedihnya..
sbb sbgai manusia,
kita terlalu susah unt berubah kepada kebaikan...
Yeahhh~same goes kpada org yg menulis ni la...
x smua benda bleh diubah dlm skelip mata..
masih blajar unt mengubah diri jd lebih baik...



smua yang tertulis di sini adalah pendapat saya sendiri...i

3 comments:

phyto hystrix said...

slm,

sy suke anda berkongsi pndgn. btl,kt mnsia mdh lpakn slp sdri tp sgt mdh nmpk slh slp org lain di skllg kt. sbaik2nye,kt msti selalu igt ape2 pun godaan syaitan tu sntsa ada,syaitan akan mghst kt spya lalai tntg tgkh laku sdri. sblknya bila kslpn tu brlaku pd pihak org lain,kt akan cpt mnuding jari. sdgkn,mnsia smua sama,x ada lbh atau krg kcuali imannya. Allah sj yg tahu kddkn hamba di sisi-Nya. dlm hal ni,rsnye elok kt sntsa igt utk brpesan2 ssma sdri sbgi saudara seagama spya smua dpt manfaat n keredhaan Allah. tq sbb share idea ni.. :) sy sdri pun msh bljr..

pak long said...

Soal iman, manusia tidak boleh menghakiminya. Siapa kita untuk mentafsir hati org sedang hati kita sendiri kita belum kenal. Hanya maha Pencipta yang mengenali ciptaanNya

Berdirilah kita di garisan yg diredhai. :)

Nice entry azie. Teruskan menulis ye.

pak long said...

:)

Tinggalkan Jejak di sini