26 October 2010

Abraj Al Bait
Sebuah menara jam tertinggi di dunia baru sahaja siap dibina di Mekah. Nama lengkap bagi menara jam ini adalah Menara Jam Diraja Mekah atau nama popularnya Menara Abraj Al-Bait. Menara jam ini dibina oleh syarikat pembinaan tersohor Arab Saudi iaitu, Saudi Binladin Group membabitkan 250 tenaga kerja mahir umat Islam. Ianya terletak bertentangan dengan Masjidil al Haram di atas tapak Kubu Pertahanan Ajyad di zaman Khalifah Uthmaniyah yang telah diruntuhkan.Menara jam berketinggian 601 m


Antara yang menarik mengenai kompleks yang menempatkan menara jam ini adalah ruang legarnya adalah sangat besar, berukuran 1,500,000 m2 (16,150,000 kaki persegi). Ketinggiannya akan melebihi Emirates Park Towers di Dubai yang kini merupakan sebuah hotel tertinggi di dunia dan ianya bakal menempatkan hotel bertaraf 7 bintang. Ini menjadikan menara jam ini sebagai bangunan kedua tertinggi di dunia dengan ketinggian keseluruhan adalah 601 m, mengatasi menara Taipei 101 (509 meter) dan berada di belakang Burj Khalifa (828 meter).
Jam yang berada pada setiap sudut menara adalah berukuran 43×43m menjadikannya sebagai sebuah jam yang paling besar di dunia. Muka jam yang berdiameter enam kali lebih besar daripada Big Ben di London itu ditulis dengan nama Allah di atasnya dan akan diterangi dua juta cahaya LED. Menara itu turut dilengkapi 21,000 cahaya putih dan hijau yang akan berkilauan sejauh 30 kilometer sebagai pemberitahuan bagi lima waktu solat fardu. Jam ini mengguna pakai waktu standard Arab Saudi, tiga jam ke hadapan daripada Waktu Rasmi Dunia (Universal Time Standard). Terdapat ura-ura mengatakan menara jam tersebut bakal menggantikan Universal Time Standard yang sudah berusia melebihi 126 tahun yang lebih dikenali sebagai Greenwich Mean Time (GMT). Dalam persidangan di Doha pada 2008, ulama dan cendekiawan Islam berpendapat waktu di Makkah adalah waktu sebenar meridian dunia kerana kedudukan Mekah di tengah-tengah dunia.


Terletak bertentangan dengan Masjidil al Haram


 ☛Diterangi 2juta lampu LED

Spesifikasi bangunan menara jam

Dengan terbinanya menara itu juga, akan mengukuhkan lagi petanda bahawa Hari Kiamat semakin dekat. Ini berdasarkan hadis di bawah :
Daripada Abu Hurairah r.a. ia berkata; suatu ketika Rasulullah s.a.w. nampak di tengah-tengah orang ramai. Lalu baginda didatangi oleh seseorang yang menanyakan kepadanya: “Wahai Rasulullah s.a.w. bilakah terjadinya kiamat?” Nabi s.a.w. menjawab dengan bersabda: “Tidaklah orang yang ditanya mengenai masalah itu lebih mengetahui daripada yang bertanya. Akan tetapi aku akan memberitahukan kepadamu tentang tanda-tandanya. Iaitu, jika seorang ammah (hamba perempuan) melahirkan majikannya, itulah yang termasuk di antara tanda-tandanya. Juga apabila orang-orang yang tidak beralas kaki dan tidak berpakaian menjadi pemimpin masyarakat, maka itu juga di antara tanda-tandanya. Demikian pula apabila para pengembala domba berlumba-lumba meninggikan bangunan, maka itulah salah satu tandanya di antara tanda-tanda yang lima, yang mana tidak mengetahui yang sesungguhnya selain Allah SWT.” Kemudian baginda membacakan ayat berikut ini: “Sesungguhnya Allah, hanya pada sisi-Nya sahajalah pengetahuan tentang hari kiamat, dan Dia-lah yang menurunkan hujan, serta mengetahui apa yang ada di dalam rahim" (Hadis Riwayat Ibn Majah)
Kehadiran menara tertinggi di dunia ini mungkin bakal menenggelamkan reputasi Kaa'bah. Kenapa? Jangan salah faham. Sila faham apa yang say cuba maksudkan. Selepas ini, mungkin perhatian lebih tertumpu kepada menara tersebut. Mungkin ramai yang akan lebih teruja untuk melihat menara itu daripada melihat Kaa'bah. Sebelum ini, dari jauh dah boleh nampak Masjidil Haram. Sekarang, ianya terlindung dengan bangunan besar tersebut.

Selepas ini juga akan lebih ramai umat yang ke Mekah hanya untuk melancong, bukan beribadat. Yang sedang asyik beribadat mungkin akan tumpas dengan godaan syaitan yang sentiasa ingin menyesatkan manusia. Mungkin lebih ramai yang akan meluangkan masa membeli-belah daripada memanfaatkan waktu terluang melakukan ibadah. Kalau dulu orang sebut Mekah, kita pasti akan terbayang-bayang lambaian Kaa'bah. Sekarang? Orang akan ingat menara jam tersebut seperti orang menyebut Kuala Lumpur, terbayang KLCC dan Menara Kuala Lumpur. Nauzubillah..Apa-apapun, setiap apa yang berlaku ada hikmahnya. Maafkan saya andai tersalah kata. Saya juga hanyalah insan yang jahil. Segala teguran dan pendapat saya akan terima dengan hati yang terbuka. InsyaAllah..Ya Allah.. Tetapkanlah iman kami supaya tidak terpesong dengan permainan duniawi ini Ya Allah..


credit to D'Idyllic

No comments:

Tinggalkan Jejak di sini