24 October 2010

Antara persahabatan dan keegoan

ape nak jadi manusia sekarang? 
sana sini nak bergaduh..dengan kawan2 pun nak bergaduh...
kalau satu pihak jadi api,apa salahnye satu pihak lagi jd air?
x jatuh maruah dengan berdiam..kadang2 berdiam itu lebih baik...

jangan disanjung sangat ego tu...
kita bergaduh sesama manusia, sesama sahabat,sesama masyarakat,jiran tetangga dan syaitan di sebelah bersorak girang...
nobody's perfect..learn to forgive and forget...
sebelum mengata kat orang lain,jom tgk diri sniri dulu kat mana salah...
pokok xkan bergoyang kalau xda angin...walaupun kadang2 mungkin angin tu bukan angin semulajadi...tapi x salahkan untuk duduk sekejap dan tgk balik diri sniri camne???




kenapa tiba2 cik pelangi cakap hal ni??
hmm tak de kena mengena dengan hal peribadi cik pelangi ok?
ni based on observation kat my surrounding...
hal kecikk pun orang leh perbesarkan...


memang la kadang2 tu...mulut orang yang mencari pasal tu memang cam C*B** kan....
rasa cam nak ciliii ja mulut dia...
tapi selalu la beringat..sebelum nak marah, sebelum nak cakap something...
think for a while...take a moment to think..to rationalize first....
nobody's perfect...orang semua buat salah...termasuk kita sendiri...
bila dia ckp yang menyakitkan hati en...mmg la kita perlu pebetulkan pendapat dia...


[isu sensitif sekarang ni..*kalau big issue* mesti la pasal sopan santun,adab orang melayu,maruah orang melayu etc2...benda2 cam ni..
orang mmg cepat naik angin kalau ada yang menghina...pasal agama...haa ni lagi orang cepat naik angin...cik pelangi pun kadang2 naik angin jgak klau mulut orang xda insurans ni...]


tapi x semua perlu digunakan kekerasan dan kekesatan bahasa kan?
dan yg terbaik *pada pndpt cik pelangi sendiri* kalau ada orang dok cakap x pakai akal ni...delete ja statement dia tu....dan personally send him a message through his inbox and tegur..perjelaskan apa yg dia x paham...
bila dokberbalas2 cakap kat open places where everyone can see, tu yang x best tu..nant orang lain tgk..semua nak join turun padang bergaduh...
eshk2...seronokkk syaitan tu tgk kita hamba2 Allah ni bercakaran sesama sendiri.... [refer to facebook]




once again...
cuba kita semua anggap Allah bagi kita jmpa dengan orang2 cam ni untuk melatih diri kita untuk lebih bersabar???
x dinafikan...bila orang yang suka bwad statement melulu ni..diorg ni perlu diperbetulkan...
tapi x payah la nak jaja seluruh FACEBOOK ke ape ke...
x baik kan buka aib orang?


biar orang buat jahat kat kita...tapi kita janganla buat jahat kat orang...
kalau smua orang berdendam...bila dunia nak aman?ok scope kecil sket..bila hidup sniri nak aman???


kawan2...janganla nak bergaduh...make a change..starts with our own self...
jangan nak harapkan orang nk berubah dulu...kita sniri perlu berubah dulu....
jadi contoh untuk orang sekeliling kita dulu.... (refer kepada semua..termasuk diri sendiri)


lately ni cik pelangi tgk semua orang suka nak bergaduh...
backstabbing...cakap kawan..tapi kat belakang kutuk mengutuk kawan...




'dey macha...kalau kawan, dia x kutuk kawan taw (gurau x termasuk..)
dia x backstab...dia x jadi drama queen/king depan semua orang..

as what i've been saying again n again..nobody's perfect...kawan2 baik yang kita ada kt luar sana pn x perfect...
kalau diorg bwad salah..tegur elok2..x yah nak buka aib orang merata2..nak bergosip sana sini...'


sebagai sahabat...kita ni ibarat tiang penyokong....
kita perlu saling ingat mengingati...
kalau tiang yang menyokong pun rebah...
itu sangat sedih....
sebagai manusia...kita sayang kamu semua...
mungkin kita x rapat...mungkin kita hanya berbalas senyuman bila berselisih...
tapi kita tetap kawan...sbb kita belajar tempat yang sama..kita selalu tgk diri masing2...




be a good friend....love your friends....help each other to go to a positive side...
sama mencari pahala Allah..mencari syurga Allah....







4 comments:

pak long said...

betoi2 :)

p/s: nice writing. nice pictures. haa..baru layan :)

EL90 said...

^^ tq paklong.....klik la button share kt bwah tu..hahahah :P

CikGadis said...

tq.. pringatan tuk diri akak jgak ;)

EL90 said...

cikgadis : semestinya untuk diri sendiri jugak...^^

Tinggalkan Jejak di sini